Mivel egy időben apám órásként is működött, így gyerekként akadt mindenféle órám éppen elég. Ezek java elég gyorsan cserélődött. Sajátként kettőt kezeltem, az egyik apámé volt, de ő túl vastagnak találta, így én használtam.





Ez egyike a legelső kvarcóráknak, egy Casio Casiotron 25CS-16.
Lényegében a alapfunkciókat tudja, időt, dátumot (év, hó, nap, hét napja) - szökőévekkel - plusz ébresztést és világítást. NEC alkatrészek vannak benne, elemcserénél kb. 1 percig nem 'felejt', elég csak utánállítani. Az előlapja még valódi üveg, így nem karcolódik. A dátumot 1970 és 2009 között ismeri. A ház acél, csavaros hátlappal, belül gumiszigeteléssel. (Pedig nincs rajta vízállóság feltüntetve.) A szíj rozsdamentes acél, biztonsági csattal.

Annak idején nagybátyám hozta apámnak Japánból, ezzel egyidőben nagyapám és keresztanyám is kapott egyet (más típusokat, nem ugyanezt). De azok már nem működnek jól, hiányoznak szegmensek a kijelzőn. Ez tökéletesen működik a mai napig. Jó pár évig használtam az általános iskola utolsó éveiben és a gimnázium java részében. Az elem jó pár évig bírja. (Viszont már elég nehéz venni bele, Varta 371 kell bele.) ELKELT!




A másik, amit szintén ugyanebben az időben használtam, egy ébresztős analóg mechanikus Poljot, 18 köves. Aranyozott ház, a hátlap csavaros, a szíj bőr, utóbbi cserélődött párszor. A mutatók kicsit már rozsdásak, a foszforeszkáló mutatók fénye már megkopott. Az alap időfunkción kívül egy apró mutató tartozik az ébresztéshez, amit a felső koronával kell beállítani és felhúzni. Az ébresztés berregője egy kalapács, amely a ház oldalát veri belülről. Ezt a Poljotot apám 'rakta össze' nekem, gond nem volt vele soha. ELKELT!




Az első órám, amelyet már én vettem magamnak, egy Casio AQ-41-7B. Rájöttem, hogy az analóg órák számomra jobban leolvashatóak, viszont az általuk nyújtott információk kevésnek bizonyultak. (A felhúzós mechanikusokat meg mindig elfelejtettem felhúzni.) Ez egy analóg-digitális kvarcóra, az előbbi rész csak az időt mutatja, másodperc nélkül, a digitális kijelző pontos időt, dátumot (hó, nap, hét napja), ébresztést, 12 órás stoppert, zónaidőt tud. Világítás nincs. Cseppálló (WR, egyéb jelölés nélkül). Óránkénti csipogást is be lehet állítani, ennek és egyidőben a gombok hangját 4 különböző hangból lehet kiválasztani. A tok műanyag, a hátlapot csavarok rögzítik, a szíj műanyag. Ez több év után egyszerűen elszakadt. (Az óra megvan még, sajnos meghibásodott, megsérült a tekercselés, így nem hordom.) MEGJAVÍTOTTAM!





Az egyetemi diplomaosztómra vettem egy 'alkalmi' darabot, egy Seiko 5 automatát (SNX-S77 típusú, Cal. 7S26). Sötétkék számlappal, óra/perc/másodperc kijelzéssel, külön ablakban dátum (nap) és hét napja (angolul vagy franciául). Kézi felhúzás nem lehetséges. Járástartaléka kb. 40 óra. (Ami azt jelenti, hogy ha hétvégén nem veszem fel - ami elõfordul - , akkor vasárnap dél körül megáll.) A mutatók és az óravonalak természetesen foszforeszkálnak. A tok és a szíj rozsdamentes acél, biztonsági csattal, a hátlap természetesen csavaros. Cseppálló (WR, egyéb jelzés nélkül). Ezt leginkább tényleg alkalmakkor veszem elő.


A Casio AQ-41 szíjának elszakadása után, azt hordtam még egy darabig egy bőrszíjjal, de egyébként is régóta vágytam már egy Casio Twincept-re. Ez egy olyan konstrukció, amelynek dupla kijelzője van, az analóg felett egy külön kvarckristályos réteggel, itt jelenik meg a digitális rész. A szerkezet kvarc.



Sokáig válogattam, de azok a típusok, amelyek korábban tetszettek, már nem voltak kaphatóak. Hosszas netes nézelődés után választottam ki egy ABX-23UB-3BV-t. (Amit külön meg kellett rendelnem.) Bőrszíjasat akartam a korábbi műanyaggal szerzett rossz tapasztalatok miatt. Fémet azért nem, mert  az télen hideg, nyáron meleg, és nehéz is.

Ez az analóg részen óra/perc/másodpercet mutat, a digitális rész kikapcsolható. Utóbbi tud időt, dátummal (év/hó/nap/hét napja), világidőt, egygombos nyári időszámításátkapcsolást, ébresztést, 24 órás stoppert, és 30 neves telefonszámmemóriát. Teljesképernyős illuminátoros háttérvilágítása van. A ház műanyag, a hátlap fém, csavarokkal rögzített, vízálló (WR 50m). A szíj varrott bőr, benne textil betétekkel. Sajnos már kopik, ott ahol jobban igénybe van véve. (Azóta csúnyán megkopott, elég nehéz szíjat keríteni, rendelnek ugyan, de látatlanban, sokezer forintért. Így inkább vettem egy Casio Forester szíjat, színe kicsit elüt, de a stílus passzol. Az is tönkrement, rendeltem ebayről NATO szíjat, pár száz forintért. A színe nem stimmel, nem egy csúcsminőség, de stílusban ez is megfelelő.)
A digitális alapképernyőn nem tudom mire jó a villogó térkép, lespórolhatták volna, a korábbi modellekben bezzeg még nem volt (a világidő menüben megvan, ott van is értelme). (A fotón az utóbbi szerepel, az alapképernyőn az idő és dátum van.)




A legújabb szerzeményem egy túraóra, egy Casio (meglepő, ugye?) ProTrek PRG-60T-7A. (Ez már kifutó, és utódja nincs, a Pathfinder sorozatból van hasonló, de az nem Tough Solar. Ezért mit kellett hajtanom, mire sikerült szereznem. Valószínűleg az utolsó kapható volt az országban.) Ennek szintén van egy analóg része, csak óra/perc. A digitális rész alatta helyezkedik el, ez tud időt (óra/perc/másodperc), dátumot (hó, nap, hét napja, beállításkor évet, 2000 és 2039 között), ébresztést, 24 órás stoppert. A teljes kijelző illuminátoros háttérvilágítással rendelkezik, amelyet automatikusra is lehet állítani, ha magam felé döntöm a karom, bekapcsol, de csak sötétben.

A java most jön. Iránytű, magasságmérő (40 mérés adata eltárolható), hőmérő, barométer (grafikonnal, amolyan mini-időjáráselőrejelzésre). Az órába nem kell elem, a külső számlapkör a napelem (Tough Solar*), aminek töltöttségét három fokozatban kijelzi. Egy teljes töltéssel átlagosan 6 hónapot megy, de maximálisan 16 hónapot is képes, mégpedig úgy, hogy energiatakarékos üzembe kapcsolható, ami a digitális részt lekapcsolja, de csak este 10 és reggel 6 között. Automatikusan visszakapcsol, ha fény éri, vagy valamelyik funkciót használom. (Sajnálom, hogy ezt az energiatakarékos üzemet nem lehet manuálisan is bekapcsolni, a hétköznapokban az analóg rész is elég lenne gyakran, és nem fogyasztana feleslegesen.)

Az óra marha nagy, ez a napelem miatt is van, meg az érzékelők is csak helyigényesek. A tok műanyag, titán betéttel, a rozsdamentes acél hátlapot csavarok rögzítik. A tok vízálló (WR 100m). A titán szíj biztonsági csatos, rögzítővel. Az óra súlya 130g felett van, de nem érződik annyinak.

* Nagyot kellett csalódnom. Öt éves az óra, és úgy tűnik az akkunak vége. Hiába töltöm, bármilyen funkció használatakor visszaesik a töltöttség, az iránytű nem működik. Utánaolvasva kiderült, hogy ez normális, a benne lévű akku (kapacítor) pár év után - használattól függően - csereérett, vagyis a szlogen "never needs a battery" simán átverés. A legtöbb óra kihúz 2-3 évet egy hagyományos elemmel, de a Casionak is van olyan sorozata, ami akár 8-10-et is, így a Tough Solar miatt senki ne vegyen Casiot. Az akku cseréje egyébként legalább ötszörösébe kerül egy elemcserének. AKKUCSERE MEGVOLT! ELADÓ.

De azért vettem még egy Casio-t. :-) (Igaz, az elszomorító akkuügy előtt...)

Amolyan névnap/születésnap alkalmából, a Twincept és a Seiko "közé". Vagyis olyan darabnak, ami hétköznap is hordható, de alkalomra is elmegy. (Én mindig azt mondom, hogy a férfiember egyetlen ékszere - egy karikagyűrűn kívül - az órája.)



Edifice sorozat (309D-1A, létezik kék számlap/sárga mutatók kombinációban is, illetve fehér/fehér, de az nálam gyorsan kiesik a kevésbé jó áttekinthetőség miatt), kvarcszerkezet, fémszíj, analóg kijelzés. Semmi extra, végül is pont annyit tud, mint egy alap digitális kvarcóra, idő, AM/PM, dátum, hét napja. Egész lapos a tok, a szíj kicsit dizájnos, de a valóságban nem olyan ijesztő, mint a képen.


Idén névnapomra megleptem magam...... egy Casioval. :-)



Kifutó modell, igen olcsó volt. A korábbi tapasztalatok miatt kifejezetten elemest akartam, viszont kíváncsi lettem a rádióvezérelt órákra (Casioéknál Waveceptor). Ez azon kívül semmi extrát nem tud (na jó, dátum- vagy hét napja kijelzést), de az pont elég. Mindig pontos, éjjel szépen szinkronizál a frankfurti atomóra jelével. A szíja elég bóvli, de amúgy tetszik. A drágábbak sajnos vagy nem tetszenek, vagy már Tough Solar-ok.


Új területre tévedtem, a kínai órák határtalan tartományába. Ez csak úgy megtetszett.



Fotón szebb ám, mint a valóságban.. :-( Élőben jóval sötétebb barna (több színben is létezik, természetesen), a vízállóság nyilvánvaló kamu, a gyári elem nem sokáig bírta, beállítani szinte lehetetlen (elmászik a mutató mindig), de relatíve pontos és kb. 500 Ft volt. Nyári strapaórának használom, nem sajnálnám, ha bármi baja esne.



A második kínai. Több néven is fut, Eyki és Readeel márkanevet is szitáznak rá, ezt itt Skone 6162-nek hívják. Olcsó Seiko-Epson kvarc szerkezete van, egész pontos.



A szíjat rosszabbnak hittem, egész jól bírja (műbőr-szövet kombináció), a tok valami olcsó ötvözet, a hátlap acél csak. Korrekt vétel volt kb. 2500 Ft-ért. További három színben létezik még.


Még mindig a kínai óráknál maradva: Az analóg, több mutatós kínaiak, hát finoman szólva hagynak némi kívánnivalót mechanikai pontosság terén, az az egyfajta, ami tetszik, már van (lásd fentebb), így úgy gondoltam, veszek egy digitális kínait. Egész pofásak vannak, többféle háttérvilágítással, a kvarc szerkezetűekkel nincs gond. Egy korrektebb darab (pl. egy Skmei) olyan 2500-3000 Ft-ba kerül. A legtöbb elég nagy átmérőjű, a kisebbeket keresni kell.

De ekkor... szembejött egy Casio. A Jófogáson, használtan, 5000 Ft-ért, helyben.
Csak egyszer-kétszer volt hordva, tényleg újszerűen. Ennek bízom a vízállóságában, a 10 éves elemélettartam nagy piros pont, és a vibra, az óriási poén. (Ébresztés, stopper, visszaszámlálás, illetve az óránként jelzés helyett is használható. Ennyi pénzért jó vásár volt, így a digitális kínai óra okafogyottá vált. :-)






 
Úgy tűnhet, elég elfogult vagyok a Casio iránt. Pedig ez valahogy csak így alakult, nem volt szándékos. Svájci órám lehetett volna, régi Doxa (52 órát ment egy felhúzással, de csak az időt tudta, ami nekem ugye kevés), az újakat drágának találtam. A japán órák megbízhatónak bizonyultak. A Chronograph stílusú analóg órák meg soha nem tetszettek, túl áttekinthetetlen a kijelzőjük. A márkanévért nem fizetek, nekem egy óra csak egy használati tárgy, nem státusszimbólum, aranyórám nem lenne soha, inkább valami Omega űrhajós óra, mint egy Rolex.

Amit még nézegettem, az a Casio G-Shock sorozata, de ezek általában bűnrondák, valamint a Seiko Kinetic-je, és a Citizen Ecodrive-ja. Utóbbi kettő szintén nem igényel elemet, előbbi az önfelhúzós továbbfejlesztése, amelyben az energia elraktározódik, egy Auto-Relay több hónap pihenés után elővéve automatikusan beállítja az időt (addig állnak a mutatók), az Ecodrive pedig napelemes. A Kinetic elég drága, az Ecodrive-ok olcsóbbak.

Az egyik legszimpatikusabb a BM8180-54E. Természetesen Európában nem kapható, és azóta úgy tűnik, már az USA-ban is leállt a forgalmazása, így erről valószínűleg végleg le kell mondanom.




A fentieken kívül akad még pár elfekvő darab, pl. egy eredeti japán veterán Casio F-91W, de ezt sosem hordtam.